Moeilijk om een wens onder Droom of Idee te plaatsen, maar vanuit mijn ervaring in het werkveld ben ik wel eens bang dat het bij een Droom zal blijven.  "vele handen maken licht werk" --- "gedeelde smart is halve smart, gedeelde vreugd is dubbel vreugd"---- "elkaar tot hand en voet zijn" ... zomaar even een paar spreuken die o zo waar zijn, maar op de één of andere manier in onze maatschappij niet "landen". In ieder geval niet in mijn werkgebied. Binnen de schuldhulpverlening en beschermingsbewindvoering heb je vaak te maken met situaties die eigenlijk op hele korte termijn opgelost moeten worden om nog meer ellende te voorkomen. De enigste manier van oplossen heeft te maken met geld en dat geld is er gewoon niet, want anders zou het probleem er in de eerste plaats al niet zijn. Mijn droom ziet er uit als volgt: op het moment dat er een financiële nood is zou één bevoegd persoon (bewindvoerder) er toe in staat moeten zijn om alle incassoprocedures stop te zetten (natuurlijk na een gedegen intake en vaststelling van de medewerking van de hulpvrager, want van hen zal maximale inspanning gevraagd en verwacht worden gedurende een langere periode)

Als alles bevroren is, en er inzicht is wat en waar de financiële lekkages in het budget zitten, dan kan er pas gerepareerd worden. Momenteel is het helaas zo dat zelfs een bewindvoerder nagenoeg geen ruimte krijgt van instanties om tot een goede reparatie te komen. Het enigste was ze willen zien is geld, en anders wordt het ontruimen of afsluiten. Beslagleggers slaan letterlijk hun slag op inkomens zonder rekening te houden met woonsituatie of wettelijk vastgestelde berekeningen van een beslagvrije voet. Terwijl niemand daarbij gebaat is, en de kosten alleen maar onnodig hoger worden gemaakt. Maar, STEL dat een bewindvoerder wel die bevoegdheid zou krijgen, en STEL dat er een soort van community was, waar zo'n bewindvoerder zich kon melden en de practische nood neer zou kunnen leggen van zo'n hulpvrager, dan is de kans groot dat er binnen zo'n community heel veel diensten en talenten zijn die al heel veel practische nood kunnen oplossen. De hulpvrager zal gevraagd worden om ook zijn talenten aan te bieden bij zo'n community, zodat hij of zij in een later stadium ook een ander zal kunnen helpen als het nodig zou zijn. Dan komt er rust in de situatie, en kan er gewerkt worden aan de oplossing voor de vorderingen bij de schuldeisers, want die mogen natuurlijk niet vergeten worden. 

Gedurende een dergelijk traject zal de hulpvrager maximale inzet moeten tonen op de manier die past in de situatie. Hoe lang zo'n traject zou duren zou afhangen van die inzet, maar natuurlijk ook van de schuldhoogte. In ieder geval zou in mijn wereld het niet vaak voorkomen dat vorderingen kwijtgescholden zouden worden, tenzij de schuldeiser dit uit vrije wil zou aanbieden. Maar diezelfde schuldeiser zou dan ook rekening houden met het budget van de hulpvrager en akkoord gaan met een afbetalingsvoorstel wat past binnen het budgetplaatje, ook al zou het maar 10 euro per maand zijn...ook al zou dat betekenen dat het nog heel veel jaren duurt voordat de vordering is voldaan...Om het volmaakt te maken, zou elke schuldeiser automatisch een rentestop in moeten zetten op het moment dat er gewerkt wordt aan een afbetalingsregeling.... :-))  hoe meer ik schrijf, hoe meer ik denk dat het een droom is...maar wat zou het dan toch een geweldig leuke baan zijn...dat vind ik het nu namelijk ook al, terwijl ik nu  nog steeds tegen hele lastige zaken aanloop omdat "men" gewoon niet wil meewerken...Ondanks die tegenwerking, of juist ook door die tegenwerking, is het een geweldige mooie job om voor iemand overzicht te maken in de chaos die er vaak in het eerste contact heerst. De opluchting die te zien is op iemands gezicht die door mijn hulp opeens toch gelooft dat het wel degelijk anders kan, en uitzicht krijgt op een nieuw begin op financieel administratief gebied. De keren dat het wel lukt om alle partijen met de neus dezelfde kant op te krijgen, en dat het wel lukt om ontruiming of afsluiting te voorkomen, zonder dat er geld aan te pas is gekomen. En de echte kick: als je het inkomen voor iemand kunt verhogen doordat er nog een onontdekt recht op inkomen was die nog niet eerder werd opgevraagd...Daar blijf ik het voor doen. Dat maakt me echt blij. :))

Weergaven: 412

Opmerking

Je moet lid zijn van Jarsons om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Jarsons

Reactie van Eefje Torsius op 21 Mei 2013 op 10.03

hallo Carlo,

RESPECT dat je het gedaan hebt zoals je het gedaan hebt!!! Schrijnend dat je op zo'n late termijn nog uit de WSNP bent gezet zonder dat er gekeken werd naar mogelijkheden van verlenging van dat traject, want die zijn er wel. Helemaal goed dat je een advocaat hebt die bereid is te helpen, maar er zullen veel mensen zijn die de kosten van een advocaat niet kunnen betalen, en die de connecties niet hebben. Iemand als jij heeft geen bewindvoerder nodig om de zaken aan te pakken, dat is duidelijk. Maar niet iedereen kan dat, en voor hen hoop ik tot hand en voet te mogen zijn. Heel goed dat je je ervaringen deelt, wie weet wat je zelf als hulpverlener zou kunnen gaan doen. Je bent een ervaringsdeskundige en je zoekt je weg wel, dus daar liggen mogelijkheden voor jou zou ik denken. Veel succes in ieder geval verder!!! 

Reactie van Eefje Torsius op 8 April 2013 op 20.59

hallo Kurt, ik vind het heel erg dat je in deze situatie zit, maar ik ken naar aanleiding van onderstaande mail natuurlijk geen details. Als je mijn stukje nog eens zou willen lezen, dan zul je zien dat "maximale inzet" wat mij betreft in elke situatie toegespitst wordt op de persoon, en dat betekent dus dat die inzet absoluut NIET  MAG betekenen dat de schulden daardoor verergeren. Ik wil je van harte aanraden om naar de  sociale dienst van jouw gemeente te gaan. Zij zijn als eerste verantwoordelijk voor hun burgers en zullen in principe niet willen dat u op straat komt te staan. Aanmelding bij Algemeen Maatschappelijk Werk is altijd een optie, en van daar uit zullen er ook doorverwijzingen gegeven kunnen worden als het gaat om meer dan alleen financiele problemen. Geld is helaas wel de basis van een stabiele leefsituatie. Daarom hebben we in Nederland ook te maken met een minimum inkomen als bijstand. Ontruiming is nog te voorkomen MITS je tijdig een aanvraag schuldhulpverlening indient, zelfs als het traject nog niet is afgerond, dan kan de schuldhulpverlener een moratorium aanvragen bij de Rechtbank die vervolgens de ontruiming kan afblazen MITS daar de nodige bewijsstukken bij zitten van de schuldhulpverlener. Stukken die u zult moeten aanleveren voor het dossier dat gemaakt moet worden. We kunnen veel als hulpverleners maar niet zonder uw medewerking en bewijsmatriaal. In mijn "droom" zou mijn telefoontje naar de schuldeisende partij al voldoende zijn om de ontruiming te bevriezing, helaas is dat nog een droom. Maar nogmaals, uw inzet nu moet zijn om verder hulp te zoeken en te accepteren. En om vervolgens samen te werken aan een constructieve oplossing die wel degelijk in zicht komt als die eerste stap maar gezet wordt. Als je wilt kan ik je een paar documenten sturen, die je kunt invullen en naar mij terug kunt sturen. Hiermee kan ik een eerste indicatie geven van wat waarschijnlijk de juiste weg zal zijn. Of voor je informeren in je eigen woonomgeving wat de mogelijkheden zijn. Stuur me dan even een persoonlijk bericht met je persoonlijk emailadres, dat werkt handiger voor mij als via deze site. Maar echt, maak die eerste stap. Het hoeft niet naar mij toe, je mag ook zelf je weg zoeken daar in, maar ga niet bij de pakken neer zitten. Probeer nog een keer je moed bij elkaar te rapen om die hulp te vragen. Of pak mijn aanbod aan. Maar doe iets.

Reactie van Jolanda Vester Muller op 19 Maart 2013 op 23.29
Beste eefje,
Het begint bij een droom, wanneer je die kunt uitwerken en (theoretisch ) laten zien dat het werkt , kun je meer mensen jouw droom laten zien. Zorg voor een netwerk. Daar ben je nu ook al mee begonnen. Als je achter je eigen droom staat , en dat blijkt ook Gods droom te zijn, kunnen bureaucratische bergen spontaan verdwijnen!. Al duurd het jaren. laat je niet ontmoedigen door het gevoel dat je te klein bent, en een droom alleen een mooie droom is.

Groetjes en veel vruchtbare dromen gewenst!
Jolanda vester
Reactie van Marja Verschoor-Meijers op 18 Maart 2013 op 19.41

Eefje, je hebt een hele specifieke droom omschreven, misschien is het handig een duidelijke titel voor je droom te gebruiken (en duidelijke 'tags'), zodat je makkelijker vindbaar bent. De titel zou bijvoorbeeld kunnen zijn: alternatieve schuldhulpverlening of schuldhulpverlening herzien...

De tags bijv: schuldhulpverlening, geld, financien,

Nou ja, dat weet jij beter dan ik :)

Beste inhoud deze maand 

1 Groei

Groei

▼ Quick info

  Wat zijn EDITS en JARS?

EDITS (je portfolio; wat heb je in huis?)

ErvaringVb.: Flevo organiseren.
DroomVb.: kindertehuis in Roemenië.
IdeeVb.: een lichtgewicht stofzuiger.
TalentVb.: artikelen schrijven. Meer >

Droom publiceren

JARS (help elkaar met vraag&aanbod)

Alles waarmee jij iemand kunt helpen in het realiseren van een droom, idee of het ontwikkelen van talent. Meer >

Hulpaanbod plaatsen

 

  Wat is het doel van Jarsons?

Mensen bij elkaar brengen die bestemd zijn om samen te werken omdat ze elkaar aanvullen of inspireren.

Meer >

 

  Wat is vraag & aanbod?

Christelijke marktplaats voor JARS. Bied je produkt, dienst, hulp en advies aan of vraag er om.

Meer >

 

  Wat is een atelier?

Online porfolio voor je EDITS: Ervaringen, Dromen, Ideeën, Talenten. Schrijf, vraag en verbeter. Inspireer of bemoedig elkaar door het bezoeken van elkaars ateliers.

Meer >

© 2022   Gemaakt door Matthijs Goedegebuure.   Gratis aangeboden door Jarsons B.V.

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden