Jarsons - de vier stappen

Waarom Jarsons?

Jarsons is ontstaan vanuit een gepassioneerd verlangen om de allerlaatste gelijkenis van Jezus handen en voeten te geven. De gelijkenis over de talenten. Waarin Hij inzoomt op de man met het ene talent. De man die niet beseft wat hem toevertrouwd is. En die een akker gebruikt om zijn talent in te begraven in plaats van er iets te zaaien. Hij laat zich leiden door angst en onzekerheid in plaats van geloof en liefde. Jezus stelt hem in zijn laatste rede voor hij gearresteerd wordt als een waarschuwing voor christenen in deze tijd.

Een akker is om te zaaien. Niet om te begraven.

Jarsons is een akker. Een EDIT is een zaadje. Je kunt jouw talent (EDIT: Ervaring, Droom, Idee of Talent) hier zaaien. Hoe? Heel eenvoudig door er iets over te schrijven. Als je je aanmeldt krijg je een eigen 'atelier'. Een plek waar je misschien wel voor het eerst in je leven woorden kunt geven aan wat jouw toevertrouwd is. Je dromen, je ervaring, je ideeën of je talent. Je kunt er afbeeldingen bij zetten, filmpjes, links, etc. En, hoe spannend misschien ook, je kunt door op de knop 'publiceren' te drukken je EDIT 'zaaien' in deze akker.

lees verder

Daarna is het rustig afwachten wat er gebeurt. In de eerste weken nadat je je EDIT hebt gezaaid zie je misschien nog niet veel gebeuren. Maar wij zijn er zeker van dat er in de komende maanden bezoekers op Jarsons komen die geraakt worden door wat jij hebt gezaaid. Ze gaan reageren. Misschien word je gevraagd om iemand te helpen. Misschien heeft jouw EDIT iemand anders over de drempel geholpen om ook wat te zaaien op de Jarsons-akker. Dat gaat je blij maken. Het is een eerste vrucht van het land.

Als je regelmatig op Jarsons inlogt, kijkt wat anderen zaaien, je eigen EDITS steeds weer een beetje aanpast en verbetert, dan zul je binnen een jaar diverse inspirerende ontmoetingen hebben gehad. Met 'soortgenoten' met een zelfde droom of talent. Of juist met mensen die totaal anders zijn, maar jou nodig hebben. Bid er regelmatig voor. Laat je niet tegenhouden door onzekerheid, maar laat je ook niet meeslepen door passie of enthousiasme. Bid er voor dat je bij die mensen zult komen die hebben wat jij nodig hebt. en bij die mensen die nodig hebben wat jij hebt.

Naast EDITS kun je ook JARS plaatsen. Een JAR is een concreet aanbod om een ander te helpen. Misschien heb je tijd over om bij iemand in de huishouding te werken. Misschien kun je gitaarles geven. Of bijles wiskunde. Of heb een A3-printer over. Iemand is daar naar op zoek. Je vindt elkaar via Jarsons.

Veel plezier met je talent, en veel zegen!

Matthijs Goedegebuure, directeur Jarsons


Stap 1: Ontdek je talent

Van poëzie tot pottenbakken, van film tot fantasy, van dans tot dogmatiek en van techniek tot taarten bakken, het maakt niet uit waar jouw kansen en interesses liggen, Jarsons wil het beste in jou naar boven halen. We zijn op zoek naar jouw talent!

Een talent is iets waar je goed in bent, dat je graag doet en waar je een bepaalde voldoening uithaalt. Een talent is datgene waar je in opvalt, bijv. zingen, omgaan met dieren, huizen bouwen, kaarten maken, portretten schilderen, fotografie, gedichten schrijven, gezelligheid creëren, toespraken houden ...

lees verder

Kindertijd
De meest eenvoudige manier om je talent te ontdekken is in gedachten teruggaan naar je jeugd, je kindertijd. Wat deed je het liefst? Waar was je uren mee bezig? Welke droom had je als kind, wie of wat wilde je worden?

Keuze
Onze kinderjaren zijn de meest zuivere jaren van ons leven, we zijn dan nog niet beinvloed door sociale en economische omstandigheden, door school, werk en andere mensen. De kreativiteit die we bij de geboorte hebben meegekregen uit zich al heel vroeg op heel veel verschillende manieren. Zonder een kind daartoe aan te hoeven sporen maakt deze zijn of haar keuze om te timmeren, kleuren, plakken, verven, lezen, hutten te bouwen, muziek te maken enz.

Probeer daar maar eens aan terug te denken, als je dat lukt. Waar had je enorm veel plezier in voor je een school- of beroepskeuze maakte? Was er iets dat je steeds weer oppakte, iets waarmee je heimelijk beroemd wilde worden?

Vraag
Als je het moeilijk vindt om ver terug te gaan in de tijd, dan kan het ook helpen om de volgende vraag te beantwoorden: ‘wat zou je morgen het allerliefst gaan doen als geld, tijd, kennis en verantwoordelijkheden geen enkele rol speelden?’
Denk daar eens goed over na en geef een eerlijk antwoord (op de bank liggen en chips eten moeten we helaas afkeuren in het kader van talent ontwikkeling, sorry).

Verkeerd spoor
Veel mensen denken bij talent gelijk aan allerlei bijzondere of opvallende prestaties. Dat is een verkeerd spoor. Zelfs toptalent is vaak de combinatie van allerlei 'beetje's. Iemand die een beetje kan zingen, een beetje gitaar spelen, een beetje jazz, een beetje R&B en een beetje verstand van geluidstechniek kan de ideale muziekproducer zijn in de geluidsstudio. Daarom is Jarsons zo opgebouwd dat je ook je al 'gemiddelde' en 'onopvallende' prestaties een plekje kunt geven. Als je eerst begint om al je ervaringen, dromen en ideeën eens op een rij te zetten in je atelier, zul je zelf of een van je bezoekers de unieke combinatie van jouw 'beetjes' ontdekken.

Meer over Stap 1 >
Stap 2: Support je talent

Het maakt niet uit wat jouw talent is en hoe je ermee aan de slag wilt, je zal ongetwijfeld andere mensen op je pad tegenkomen. Of je wilt of niet, je zal moeten samenwerken met collega’s, partners, klanten, bazen en critici. Het is belangrijk dat je de mensen die jou kunnen helpen met zorg uitkiest.

Heel eenvoudig gezegd kun je de wedstrijd niet winnen zonder goede spelers. Zelfs individuele sporters hebben een team van toegewijde mensen om zich heen staan. Ook in jouw talentontwikkeling is het opbouwen van een support team heel belangrijk, sla die stap niet over! Misschien is de meest simpele reden wel dat zo’n team ervoor zorgt dat je niet naast je schoenen gaat lopen.

lees verder

Behalve ondersteuning kan een team natuurlijk ook advies verlenen en dat kan je heel veel tijd en moeite besparen (anderen hebben immers al onderzoek verricht en ervaring opgedaan). Het is verder heel nuttig om naar anderen te luisteren en van hen te leren (je leert jezelf dan aan om kritisch te blijven). Uiteraard heb je ook mensen nodig die anderen over jouw talent willen vertellen, je zal dus aan een netwerk moeten bouwen dat jou als het ware draagt.

Met behulp van de unieke Jarsons tools is het mogelijk bezoekers in je atelier te ontvangen. Zo bouw je aan een support team dat jou kan stimuleren, motiveren, adviseren en bekritiseren. Ga niet zelf het wiel uitvinden, maar maak gebruik van de expertise van referenten, vrienden, en bezoekers, leer van hun fouten en falen en laat je inspireren door nieuwe ideëen.

Waarom is support belangrijk?
Verderop in het proces zal je zelf ervaren waarom support zo belangrijk is. Het is namelijk niet te voorkomen dat je tijden zult ervaren waarin je het niet meer ziet zitten of misschien gewoon momenten ervaart waarop je een stimulerend en motiverend woord nodig hebt van anderen! Een support team kan je helpen die obstakels te overwinnen. Behalve ondersteuning kan een team natuurlijk ook advies verlenen en dat kan je heel veel tijd en moeite besparen (anderen hebben immers al onderzoek verricht en ervaring opgedaan).

Het is verder heel nuttig om naar anderen te luisteren en van hen te leren (je leert jezelf dan aan om kritisch te blijven). Uiteraard heb je ook mensen nodig die anderen over jouw talent willen vertellen, je zal dus aan een netwerk moeten bouwen dat jou als het ware draagt.

Laten we er bijvoorbeeld eens vanuit gaan dat jouw talent op het culinaire vlak ligt. Je kunt met de meest simpele ingredienten een gezonde maaltijd maken. Op de een of andere manier voel je je als een vis in het water als je in de keuken staat en je krijgt daar steeds nieuwe ideeen. Je vraagt je echter af hoe je meer kunt doen met je talent en hoe je er anderen mee van dienst kunt zijn. Zo’n situatie is nu precies het juiste moment om aan een support team te gaan bouwen.

Niemand kan succes bereiken zonder de hulp van anderen. Het bouwen van een support team is daarom een essentiele stap in je talent ontwikkeling. Zodra je serieus aan de slag gaat met je talent zal blijken dat je zonder ondersteuning en hulp van anderen niet ver komt want er zullen ongetwijfeld veel obstakels op je pad komen die ontmoediging en teleurstelling tot gevolg hebben.

Wat is er stimulerender dan een positieve reactie van iemand die er echt verstand van heeft? Of waar heb je meer aan dan opbouwende kritiek van een expert? Recensenten zijn mensen die een recensie of kritiek willen schrijven over jouw talent. Goede recensies helpen je om je talent te verbeteren en maken bezoekers nieuwsgierig naar jouw werk. Hoe meer recensies, hoe beter de waarderingen, hoe hoger jouw talent scoort in onze showrooms ...

Niet iedereen binnen Jarsons heeft een specifieke taak, soms is het gewoon leuk om met vrienden of relaties van gedachten te wisselen. Bijvoorbeeld over projecten waar je mee bezig bent. Uiteraard is het wel mogelijk om vrienden te vragen een reactie te geven op een filmpje dat je net hebt gepubliceerd of om het te delen met anderen. Nodig nu je vrienden uit en help elkaar op Jarsons.

Het is prettiger om te geven dan om te ontvangen. Daarom willen we bij Jarsons benadrukken dat het belangrijk is om anderen te helpen. Bezoek regelmatig de ateliers van je vrienden, maar ook die van onbekenden in interessante showrooms. Reageer, waardeer, stel vragen, bied je zelf aan als expert, vriend of mentor. Of plaats in je atelier links naar ateliers van anderen.

Meer over Stap 2 >
Stap 3: Ontwikkel je talent

Het maakt niet uit of je 1, 5 of 10 talenten hebt, alleen als je er mee aan de slag gaat kan je je talent(en) ontwikkelen en er uiteindelijk ook geld mee verdienen. Het ontwikkelen van je talent kan op vele manieren plaatsvinden. Goede scholing, training, repetities (try-outs) en feedback zijn als het ware allemaal gereedschappen die je kunt gebruiken als je met je talent aan de slag wilt gaan.

Tegenvallers? Faalangst? Ontmoediging? Writers block? Het ligt allemaal op de loer als je serieus met je talent aan de slag gaat. Iedereen heeft vroeg of laat praktische en informatieve ondersteuning nodig én een persoonlijke ‘cheerleader’. Belangrijk is om te beseffen dat tegenvallers een essentieel onderdeel zijn op de weg naar succes. Ze meten je doorzettingsvermogen.

lees verder

Zonder een gedreven motivatie, een onwrikbare daadkracht en gezonde nieuwsgierigheid blijven veel talenten ongebruikt of zelfs verborgen. Helaas zijn er vele mensen die een groot talent bezitten, maar door gebrek aan prikkel en aansporing dat nooit naar buiten brengen. Binnen Jarsons heb je de mogelijkheid ateliers van anderen te bezoeken, artikelen te lezen en met relaties te communiceren.

Ook op andere sites kun je inspiratie doen voor jouw talent. Bezoek websites, weblogs en forums van je vrienden, coaches en mentor. Lees hun verhalen en verdiep je in hun gedachten. Als iemand ergens goed in is, is er niks mis mee om hem of haar eerst eens een tijd te imiteren. Waarom zou je direct origineel of uniek moeten zijn? Na een tijdje imiteren ontstaat je eigen stijl.

Doe de deur dicht en ga aan de slag (ga schenken zonder te stoppen) Ga aan de slag en laat je niet afleiden door kritiek, imitatie en ontmoediging. Concentreer je op doorgaan, doorgaan, doorgaan ...

Meer over Stap 3 >
Stap 4: Promoot je talent

Er komt een tijd dat je de veiligheid van het atelier moet verlaten en je talent aan de wereld wilt gaan presenteren, dat kan bijvoorbeeld door het in een showroom te plaatsen. Je hebt talenten namelijk niet gekregen om voor jezelf te houden. Het kan soms aantrekkelijk lijken om kennis, ervaring of een idee voor jezelf te houden, maar op die manier kom je nooit verder dan knutselen in je schuurtje of aan een bureau.

Talenten zijn bouwstenen voor een betere maatschappij, ze zijn ons gegeven om er uiteindelijk anderen mee van dienst te zijn. Dat daarmee omzet te genereren is, is alleen maar meegenomen. Wij bij Jarsons geloven dat niets zoveel voldoening zal geven als het inzetten van jouw specifieke talent om daarmee je brood te verdienen.

lees verder

We doelen daarmee niet op de best betaalde banen of de meest interessante jobs, maar op datgene waarvoor jij uiteindelijk bent geschapen. Er is een plaats waar jij je als een vis in het water mag voelen en we raden aan om niet te stoppen met zoeken totdat je die plek gevonden hebt. Maar goed, stap uit.

Ga anderen vertellen over de plannen die je hebt, over de droom die je al zolang meedraagt, over het idee dat steeds groter en duidelijker in je aan het groeien is. Ga eens brainstormen over het opzetten van een blog, over het voeren van een e-mail advertentie campagne, over het plaatsen van een artikel in een plaatselijke krant, over het samenstellen van een port folio etc. etc.

Als je publiciteit wilt behalen zul je je publiek moeten opstellen. Dat betekent aan je imago werken en ervoor zorgen dat jouw talent en persoonlijkheid bij elkaar een uniek en uitnodigend geheel vormen.

Er komt een tijd dat je de veiligheid van het atelier moet verlaten en je talent aan de wereld wilt gaan presenteren. Dat kan door het in meerdere showrooms te plaatsen. Je hebt talenten namelijk niet gekregen om voor jezelf te houden. Talenten zijn bouwstenen voor een betere maatschappij, ze zijn ons gegeven om er uiteindelijk anderen mee van dienst te zijn.

Meer over Stap 4 >

© 2024   Gemaakt door Matthijs Goedegebuure.   Gratis aangeboden door Jarsons B.V.

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden