Wat zijn de voors en tegens?

Weergaven: 284

Berichten in deze discussie

reactie via mobiel

Het uitgeven via een 'traditionele' uitgever is de droom van iedere schrijver. Het voordeel is dat je erkenning vindt, dat je werk serieus wordt genomen, maar de nadelen zijn dat het heel moeilijk is om bij een bestaande uitgever binnen te komen en dat je er heel weinig aan over houdt (gemiddeld 8% royalties).

Tegenwoordig is uitgeven in eigen beheer veel makkelijker geworden. Onder andere dankzij het internet, goedkope software, POD (Print On Demand) mogelijkheden etc. Het nadeel is dat de markt vervuild, er komen veel boeken uit die er via een traditionele uitgever nooit zouden zijn gekomen. De voordelen zijn dat je het boek kunt maken zoals je wilt (inc. kaft) en dat je er meer aan over houdt.

Hallo Marja,

Je bericht is al van twee maanden terug, maar ik ben net nieuw hier en lees het nu. Toch even nog een reactie. Heb je ervaring met uitgeven in eigen beheer? Een voordeel van een uitgever (als je manuscript wordt geaccepteerd) is volgens mij ook de promotie naar boekhandels toe. Als je in eigen beheer uitgeeft, verloopt de verkoop waarschijnlijk via eigen kanalen of valt het te proberen om bij boekhandels binnen te komen?

Wat de financiële kant betreft: waar ligt het omslagpunt? In eigen beheer houd je per boek meer over, maar verkoop je misschien ook minder exemplaren en is de kans groter dat je boek onopgemerkt blijft.

Ik vind het een lastige afweging. Op het moment werk ik aan een novelle en ik heb toch het plan om het eerst via een uitgever te proberen - ergens later dit jaar.

By the way, ken jij (of iemand anders die dit leest) soms ook tenpages.com?

Hallo Joanne,

Tsja, het is en blijft een moeilijke afweging hoor. Ook als je je boek bij een traditionele uitgever uitbrengt moet je zelf alles aan promotie doen, bijv. door middel van sociale media, lezingen en spreekbeurten die je houdt, verkoop via eigen kanalen, etc. Je zult er altijd bovenop moeten blijven zitten. Ik raad mensen meestal aan het eerst via de reguliere uitgeverijen te proberen, daar leer je ook weer van. Stuur het in, doe aan schrijfwedstrijden mee, publiceer stukjes op een blog, maak lezers bekend met je werk, bouw een media platform... ald ie dingen zijn nodig als je meer dan 50 boeken aan familie en vrienden wilt verkopen. tenpages.com ken ik niet.

Groetjes, succes ermee,

MArja

Hoi Joanne,

Het advies van Marja is erg waardevol op dit gebied. Ik ben zelf ook hoofdzakelijk door de uitgever benaderd vanwege mijn blogberichten, omdat hij vond dat ik een boodschap had wat gedeeld moest worden. 

Daarnaast zou ik je aanraden om gewoon veel te gaan schrijven! Bouw inderdaad een platform op. Investeer in je lezers als ze vragen of feedback geven. Wees kwetsbaar en authentiek in je schrijven. Voor meer tips check even mijn website "Help, ik ben een schrijfster!"

Liefs Silvana

www.helpikbeneenschrijfster.wordpress.com

www.silvanaschasfoort.nl 

Beste Joanne,

In mijn zoektocht naar een Uitgeverij stuitte ik op veel negatieve reacties. Er waren al te veel manuscripten, het mijne paste niet in het genre, er zou te weinig afzet zijn, geen interesse etc.

Toen ik zocht naar de mogelijkheid het zelf uit te geven, werd ik opeens benaderd door iemand die een droom had: het uitgeven van christelijke boeken met een hoopvolle boodschap. Via een uitgever die mijn boek eerder afwees, kwam ze via via toch bij mij. Het sloot precies aan bij mijn boek. Nu wordt het binnenkort uitgegeven. Misschien dat ook jouw boek past bij die uitgeverij? Hieronder een link. Veel succes.

 
 

RSS

Beste inhoud deze maand 

1 Groei

Groei

▼ Quick info

  Wat zijn EDITS en JARS?

EDITS (je portfolio; wat heb je in huis?)

ErvaringVb.: Flevo organiseren.
DroomVb.: kindertehuis in Roemenië.
IdeeVb.: een lichtgewicht stofzuiger.
TalentVb.: artikelen schrijven. Meer >

Droom publiceren

JARS (help elkaar met vraag&aanbod)

Alles waarmee jij iemand kunt helpen in het realiseren van een droom, idee of het ontwikkelen van talent. Meer >

Hulpaanbod plaatsen

 

  Wat is het doel van Jarsons?

Mensen bij elkaar brengen die bestemd zijn om samen te werken omdat ze elkaar aanvullen of inspireren.

Meer >

 

  Wat is vraag & aanbod?

Christelijke marktplaats voor JARS. Bied je produkt, dienst, hulp en advies aan of vraag er om.

Meer >

 

  Wat is een atelier?

Online porfolio voor je EDITS: Ervaringen, Dromen, Ideeën, Talenten. Schrijf, vraag en verbeter. Inspireer of bemoedig elkaar door het bezoeken van elkaars ateliers.

Meer >

© 2024   Gemaakt door Matthijs Goedegebuure.   Gratis aangeboden door Jarsons B.V.

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden